AI is de toekomst in klantencontact

AI is een relatief nieuwe technologische ontwikkeling die steeds belangrijker wordt in onze levens en bedrijven. Het kan bedrijven enorm helpen om tijd en kosten te besparen. Daarom is het goed dat meer en meer bedrijven doorhebben wat deze technologie kan bijdragen aan hun onderneming. AI groeit en zal belangrijker worden in de manier waarop we met onze klanten in contact staan.

Meer vraag

We geloven dat AI op dit moment nog niet genoeg wordt ingezet in klantencontact en dat dit in 2018 zal verbeteren. Veel bedrijven lijken namelijk langzamerhand door te krijgen wat AI kan doen voor een onderneming of specifieke afdeling, want we hebben gezien dat de vraag ernaar groter wordt. Vanuit die vraag zijn we hierin extra gaan investeren en hebben we hiervoor mooie producten en diensten kunnen ontwikkelen.

AI in klantencontact

Met LiveChat Pro bieden wij live chat aan op websites van onze opdrachtgevers, waarbij zij het digitale klantcontact aan ons hebben uitbesteed. Wij gebruiken hierbij AI als ondersteuning, bijvoorbeeld met chatbots. Deze chatbots zorgen voor het allereerste klantencontact en beantwoorden simpele vragen die de klant heeft. Mocht het ingewikkelder worden, zoals een specifieke situatie voor de klant of zeer technische informatie, dan neemt een medewerker het over. Zo automatiseren we wat we kunnen automatiseren en leveren we maatwerk aan de klanten die dit echt nodig hebben.

Een toepassing van AI: de kennisbank

Een relatief nieuwe ontwikkeling op het gebied van AI zijn online kennisbanken. Een kennisbank is als het ware een naslagwerk met alle mogelijke informatie die te maken zou kunnen hebben met een onderneming of specifiek onderwerp. Het moet antwoord geven op elke vraag die een klant maar zou kunnen hebben. En wat hier handig aan is, is dat deze gekoppeld kan worden aan contactcenter software.

De kennisbank geeft antwoordsuggesties aan medewerkers terwijl zij met klanten chatten of appen. Agents kunnen hiermee op snellere wijze, iets wat bij live chat essentieel is, de juiste antwoorden vinden. Op die manier kan het bedrijven zelfs nóg meer tijd besparen. Voor digitaal klantencontact is AI daarom een zeer belangrijke ondersteuning.

Niet ter vervanging, maar als aanvulling

Bedrijven zullen AI in 2018 dus meer gaan inzetten. Maar hierbij moeten ze er wel op letten dat ze niet meteen alle klantenservicemedewerkers de laan uitsturen. AI is namelijk geen vervanging voor ‘echte’ klantenservicemedewerkers. Het succes van een bedrijf ligt nog altijd in het weten waar te automatiseren. AI is puur en alleen bedoeld als ondersteuning. Échte medewerkers blijven onmisbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *